John Henry Newmanin kanonisaatiopyhiinvaelluksella Englannissa ja Roomassa.
Sain lokakuussa tilaisuuden tehdä pyhiinvaelluksen Englantiin ja Roomaan. Teemana oli kardinaali John Henry Newmanin elämänvaiheet. Hänet kanonisoitiin eli julistettiin pyhäksi sunnuntaina 13.10.2019 yhdessä neljän muun pyhimyksen kanssa. Meitä oli matkalla viiden hengen ryhmä, joukossa katolilaisia ja katolilaisuudesta kiinnostuneita luterilaisia. Matka oli matkakumpaneilleni ja minulle monella tapaa merkityksellinen, sillä pyhä John Henry Newman oli kenties ensimmäinen protestanttisuudesta katolisuuteen kääntynyt pyhimys. Pyhä John Henry oli alkujaan anglikaanipappi, joka sittemmin kääntyi katolilaiseksi, vihittiin katoliseksi papiksi ja myöhemmin valittiin kardinaaliksi. Hän vaikutti vahvasti katolisen uskon paluuseen anglikaaniseen Englantiin.
Matkustimme ensin Lontooseen, jossa asuimme Opus Dein keskuksessa. Vietimme päivän Oxfordissa, päivän Birminghamissa ja päivän Lontoossa. Kohteet, joissa kävimme, liittyivät tavalla tai toisella Newmaniin: Oxfordissa kävimme St Maryn kirkossa, jossa hän vielä anglikaanipappina ollessaan saarnasi täydelle kirkkosalille, ja Littlemoressa, jossa hänet otettiin katolisen kirkon täyteen yhteyteen. Birminghamissa ja Lontoossa kävimme oratorioissa, jotka Newman oli perustanut seuraten pyhän Filippo Nerin perustaman Rooman oratorion esimerkkiä. Lauantai-iltana lensimme Roomaan, ja sunnuntaina osallistuimme Pyhän Pietarin aukiolla vietettyyn juhlalliseen kanonisaatiomessuun.
Pyhän Pietarin aukio on täynnä ihmisiä. Kuoro laulaa gregoriaanista messusävelmää. Pyhän Pietarin kirkon julkisivuun on ripustettu viisi suurta taulua uusista pyhimyksistä. Newman on keskellä. Hänen katseensa on syvä ja kirkas. En tiedä, miten kanonisaatio vaikuttaa häneen, joka on jo taivaassa, paitsi että hänen puoleensä käännytään varmasti tästä lähtien useammin täällä maan päällä. Taivaassa ei varmaankaan ole aikaa, joten monikertaistuvat esirukouspyynnöt eivät todennäköisesti haittaa Newmania, niin kuin ei varmaan muitakaan taivaan pyhiä. Miten muuten Neitsyt Maria ehtisi vastata kaikkiin Ave Maria -rukouksiin?
Jotkut protestantit ihmettelevät katolista pyhimyskulttia, niin kuin myös reliikkejä ja pyhiinvaelluksia. Itsekin olen joskus ihmetellyt. Tämän matkan aikana sain uutta ymmärrystä aiheeseen. Rukoilin matkan aikana paljon, erityisesti kirkoissa. Katsoin pyhimyspatsasta ja mieleeni juolahti joku tuttavani: “Tässä on pyhä Veronika, taidanpa rukoilla hänen kaimojensa puolesta, jotka satun tuntemaan, mitä ikinä he tarvitsevatkaan Jumalalta”, tai “Tässä on pyhä Maria Magdalena, pyydänpä häntä rukoilemaan erään syntisen puolesta, että Jumala soisi hänelle kääntymyksen armon”, tai “Tässä on Neitsyt Maria, joka pitää sylissään Jeesuksen ruumista, rukoilen kaikkien kärsivien, erityisesti äitien, puolesta”. Roomassa majapaikkamme vieressä oli kirkko, jossa säilytettiin pylvästä, johon perimätiedon mukaan Jeesus sidottiin ruoskikittavaksi. Sen luona “Herra, armahda” -sanojen mietiskeleminen tuntui erityisen koskettavalta.
Me ihmiset tarvitsemme esikuvia. Meidän täytyy saada nähdä, mitä pyhyys käytännössä tarkoittaa, mitä se saa ihmisen tekemään ja miten se muuttaa ihmistä. Tarvitsemme esimerkkejä, jotta osaisimme elää paremmin omana itsenämme. Sitä varten on olemassa erilaisia pyhimyksiä, joista jokainen voi ottaa esimerkkiä juuri oman elämäntilanteen ja omien mieltymysten mukaan. Reliikit ja pyhät paikat taas auttavat meitä muistamaan sitä pyhyyden todellisuutta, jota kristityt ovat eläneet ajassa ja paikassa. Sama periaate pätee myös arkisissa ja maallisissa asioissa. Inhimillistä hyvyyttä koemme toisten ihmisten kautta, varsinkin lähimmäisten ja ystävien kautta. Ukin piippu ja isoisän paita muistuttavat minua heistä ja sitä kautta heidän hyveistään, jotka ovat todella tavoittelemisen arvoisia. Kenties tässä piilee salainen syy, minkä takia ihmiset pitävät museoita ja käyvät niissä.
Pyhä John Henry, kiitos esimerkistäsi. Rukoile kaikkien puolesta, jotka etsivät Jumalaa, totuutta ja merkitystä elämälleen!
Siyan Zhuang