Konklaavi koolle keskiviikkona — paavinvaali alkaa 7. toukokuuta
Konklaavi, jossa valitaan katolisen kirkon historian 267. paavi, alkaa keskiviikkona 7. toukokuuta 2025, pian kirkon viettämän yhdeksän päivän suruajan (novemdiales) päättymisen jälkeen. Tarkasta päivästä päätti kardinaalien kollegio, joka on koolla Roomassa.
Konklaavi järjestetään perinteen mukaisesti Sikstiiniläiskappelissa, joka suljetaan kokonaan yleisöltä vaalin ajaksi. Keskiviikkoaamuna 7. toukokuuta äänivaltaiset kardinaalit – eli kaikki sedisvakanssin alkupäivänä alle 80-vuotiaat kardinaalit – viettävät ensin yhdessä messun ja siirtyvät sen jälkeen juhlallisessa kulkueessa kappeliin. Paavinvaaliin osallistuu 133 kardinaalia.
Saavuttuaan kappeliin kukin kardinaali vannoo valan, jossa hän sitoutuu täyttämään Pietarin seuraajan tehtävän uskollisesti, mikäli hänet valitaan paaviksi. Lisäksi kaikki osallistujat lupaavat pitää kaiken paavinvaaliin liittyvän ehdottoman salassa koko elämänsä ajan. Tämän jälkeen pidetään lyhyt hengellinen mietiskely, ja kaikki, joilla ei ole äänioikeutta, poistuvat salista. Paavillisten liturgioiden seremoniamestari komentaa silloin kaikki ylimääräiset ihmiset poistumaan kappelista toteamalla: ”Extra omnes. Kaikki ulos.” Tämän jälkeen hän lukitsee kappelin oven avaimella (cum clave). Tästä tulee sana ”konklaavi”.
Konklaavin aikana Apostolinen palatsi, jossa Sikstiiniläiskappeli sijaitsee, pidetään suljettuna. Kardinaalit eivät saa olla missään yhteydessä ulkomaailmaan, paitsi kiireellisessä hätätilanteessa. He eivät myöskään saa lukea lehtiä tai seurata radiota tai televisiota.
Ensimmäinen äänestys keskiviikkona iltapäivällä
Keskiviikkoiltapäivänä järjestetään konklaavin ensimmäinen äänestyskierros. Konklaavin työtä johtaa vanhin konklaaviin osallistuva kardinaalipiispa, tässä tapauksessa siis aikaisempi kardinaalivaltiosihteeri Pietro Parolin. Ensimmäisen päivän jälkeen päivittäin järjestetään kaksi äänestystä aamulla ja kaksi iltapäivällä. Kukin kardinaali kirjoittaa valitsemansa ehdokkaan nimen erityiselle paperilapulle ja jättää sen äänestysastiaan. Äänet lasketaan, ja käytetyt äänestyslaput poltetaan erityisessä uunissa, kerran aamupäivän äänestysten jälkeen ja kerran iltapäivän äänestysten jälkeen.
Jos uutta paavia ei ole valittu, Sikstiiniläiskappelin savupiipusta nousee mustaa tai ainakin tummaa savua, jonka voi nähdä Pietarinkirkon aukiolta. Kun vaali vihdoin onnistuu, savupiipusta kohoaa valkoinen savu, joka ilmoittaa koko maailmalle uuden paavin valinnasta. Tällöin myös Pietarinkirkon kellot alkavat soida.
Jotta vaali olisi pätevä, tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö: saman ehdokkaan on saatava vähintään kaksi kolmasosaa äänistä. Jos kolmen täyden päivän jälkeen paavia ei ole vielä valittu, konklaavi keskeytetään yhdeksi päiväksi rukousta, keskustelua ja hiljentymistä varten. Tällainen välipäivä olisi lauantai 10.5.
Vuonna 1978 paavi Johannes Paavali I:n valitsemiseen tarvittiin 4 äänestyskertaa ja paavi Johannes Paavali II:n valitsemiseen 8 kertaa. Vuonna 2005 paavi Benedictus XVI valittiin neljännessä äänestyksessä ja vuonna 2013 paavi Franciscus valittiin viiden äänestyskierroksen jälkeen. Suurin osa siis jo konklaavin toisena äänestyspäivänä. Aikaisempien konklaavien aikatauluista ei voi kuitenkaan tehdä mitään suoria johtopäätöksiä: Uuden ajan historian pisin konklaavi kesti peräti 181 päivää, helmikuusta elokuuhun vuonna 1740 ja päättyi kardinaali Prospero Lorenzo Lambertinin valintaan paaviksi. Hän otti nimekseen Benedictus XIV. Äänestyksen loppuvaiheissa mukana oli 51 kardinaalia. Neljä osallistujaa ehti kuolla konklaavin aikana.
Kun uusi paavi on valittu, hän valitsee paavillisen nimensä ja saa siitä hetkestä lähtien täyden auktoriteetin koko katolisessa kirkossa. Kaikki muut kardinaalit vannovat hänelle uskollisuutta, ja hänet puetaan valkoiseen paavilliseen asuun. Lopulta Pietarinkirkon parvekkeella kardinaalidiakonien vanhin eli kardinaaliprotodiakoni Dominique Mamberti lausuu aina yhtä sykähdyttävät sanat:
Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!
(Ilmoitan teille suuren ilon: Meillä on paavi!)
Sen jälkeen uusi paavi, jonka nimen olemme juuri kuulleet, astuu esiin ja antaa kansalle ensimmäisen siunauksensa.
KATT / katolsk.no / Vatican News