Hyppää sisältöön

Rukouksen apostolaatti

Joulukuun 2024 rukouksen apostolaatin palsta

Ajatus riemujuhlasta tulee Vanhan testamentin Kolmannesta Mooseksen kirjasta (3. Moos. 25:8-13). Joka 50. vuosi israelilaiset viettivät riemupäivää. Se oli vapautumisen ja ilon vuosi, jolloin orjat vapautettiin, velat peruutettiin ja maat palautettiin alkuperäisille omistajilleen. Tämä vuosi nähtiin pyhänä aikana, jolloin maa lepää ja ihmiset omistautuivat Jumalalle ja perheelle.

Uudessa testamentissa ajatus anteeksiannosta ja hengellisestä uudistumisesta, erityisesti Jeesuksen opetuksessa armosta ja anteeksiannosta, vaikutti myös kristinuskon käsitykseen riemuvuodesta.

Ensimmäisen virallisen juhlavuoden tai riemuvuoden asetti paavi Bonifatius VIII vuonna 1300. Hän sai inspiraationsa seurattuaan pyhiinvaeltajien virtaa Roomaan vuonna 1299, koska he uskoivat, että kirkko antaisi suuren syntien anteeksiannon, kun siirryttiin uudelle vuosisadalle. Vastatakseen tähän yleiseen odotukseen paavi julisti vuoden 1300 syntien anteeksiantamisen ja syntien anteeksisaamisen pyhäksi vuodeksi.

Vuosisatojen aikana juhlavuosi on kehittynyt ja vaikuttanut yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Merkkipäivät ovat jättäneet pysyvän jäljen, ja niistä on tullut keskeisiä muodonmuutoksen ja henkisen ja sosiaalisen uudestisyntymisen hetkiä. Nämä juhlat ovat muokanneet historiaa ja merkinneet uskon ja uskonnollisten käytäntöjen kehitystä kautta aikojen. 

Juhlavuosi on aikaa, jolloin kirkko korostaa erityisesti kääntymystä, sovitusta ja katumusta. On aika pohtia Jumalan armoa ja pyrkiä lähentymään häntä. Perinteisesti juhlavuosi on aikaa, jolloin uskovia rohkaistaan lähtemään pyhiinvaellusmatkalle, erityisesti Roomaan, saadakseen syvällisen hengellisen kokemuksen. Se on rukouksen, meditaation ja henkisen uudistumisen aikaa. 

Jokaisella juhlavuodella voi olla erityinen paavin määrittelemä teema, joka ohjaa vuoden pohdintoja ja toimintaa. Riemuvuoden 2025 teemana on ”Toivon pyhiinvaeltajat”.

Toivon vahvistaminen

Jumalani, luotan vakaasti siihen,
että sinä suuren laupeutesi
ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen ansioiden tähden
annat minun syntini anteeksi
sekä armon sinun tahtosi täyttämiseen,
jotta saavuttaisin iankaikkisen autuuden.
Tämän sinä itse olet luvannut.
Herra, vahvista toivoni.
Aamen.

isä Stanisław Zawiłowicz SCJ

Rukoilkaamme…

Joulukuu   

Rukoilemme, että tämä riemuvuosi vahvistaisi uskoamme, auttaisi meitä tunnistamaan ylösnousseen Kristuksen jokapäiväisessä elämässämme ja muuttaisi meidät kristillisen toivon pyhiinvaeltajiksi.

December

Vi ber att  detta Jubelår stärker vår tro, hjälper oss att känna igen den uppståndne Kristus i vårt dagliga liv, och formar oss till pilgrimer i Kristi hopp.

Tammikuu   

Rukoilemme, että …  että Pyhä Henki auttaisi meitä tunnistamaan kristillisten yhteisöjen erilaiset armolahjat ja löytämään katolisen kirkon eri traditioiden ja rituaalien rikkauden.

Januari

Vi ber att … att vi med den Helige Andes hjälp bejakar kristenhetens olika nådegåvor, och upptäcker rikedomen i Katolska kyrkans alla traditioner och ritualer.

Jaa somessa:


Muut aihepiirit