Valitse Sivu

Piispan paimenkirje / Herdabrev / Pastoral Letter

Piispan paimenkirje / Herdabrev / Pastoral Letter

Piispan paimenkirje: ”Evankeliumin ilon saajina ja viejinä”

ruotsi | englanti

Rakkaat veljet ja sisaret Kristuksessa,

Tervehdin teitä Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä ja toivotan teille kaikille rauhaa ja siunausta. Tässä ensimmäisessä paimenkirjeessäni haluan jakaa kanssanne ajatuksia siitä ilosta, jonka me kristittyinä saamme ja joka meidät on kutsuttu välittämään kaikkialle maassamme. Olen käyttänyt apunani paavi Franciscuksen ohjelmallista kehotuskirjettä Evangelii Gaudium (EG), joka käsittelee nimenomaan evankeliumin iloa. Siinä hän avaa meille isällisen sydämensä ja tarjoaa meille pastoraalisen tien tämän päivän kirkkoa varten.

Ilo kristittynä olemisesta

Kristittynä oleminen on todella suuri lahja ja ilo, kuten paavi Franciscus painottaa: ”Evankeliumin ilo täyttää Jeesuksen kohtaavien sydämen ja koko elämän. Ne, jotka suostuvat hänen pelastettavikseen, tulevat vapaiksi synnistä, surullisuudesta, sisäisestä tyhjyydestä, eristyneisyydestä” (EG 1). Ilo, josta puhumme, ei ole ohimenevää tai pinnallista. Se on syvä ja pysyvä tila, joka perustuu siihen varmuuteen, että olemme Jumalan lapsia, rakastettuja ja pelastettuja Herran armosta. Kun ymmärrämme ja hyväksymme tämän totuuden, meidän sydämemme täyttyy ilolla ja rauhalla, jotka kumpuavat Herran läheisyydestä ja laupeudesta. 

Kutsumuksemme on viedä evankeliumin ilo kaikkialle

Meidät on kutsuttu viemään tämä evankeliumin ilo kaikille ihmisille, kaikkina aikoina ja kaikkialla (EG 110). Tämä tehtävä ei kuulu vain papeille ja lähetystyöntekijöille, vaan se on jokaisen kristityn tehtävä. Olemme kaikki Kristuksen lähettämiä opetuslapsia (EG 119). Meidän tulee aina olla valmiita jakamaan ilomme ja uskomme kaikille, joita kohtaamme. Ilo on tarttuvaa, ja kun elämme Kristuksen iloa todeksi, se säteilee ympärillemme ja koskettaa muita.

Evankeliumin ilon jakaminen voi tapahtua monin tavoin. Se voi olla lohduttava sana, järkevä neuvo, auttava käsi, rohkaiseva kehotus, ystävällinen korjaus tai todistus uskostamme jokapäiväisessä elämässämme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olemme herkkiä huomaamaan toisten tarpeet ja valmiita vastaamaan niihin myötätunnolla. Pienet teot, kuten hymy, kuunteleminen tai yksinkertainen palvelus, myös hauska vitsi, voivat olla voimakkaita todistuksia Jumalan rakkaudesta. Tässä kirjeessä haluaisin tarjota sinulle käytännön vinkkejä evankeliumin ilon jakamiseen.

Rukous, sakramentit ja hengellinen kasvu

Vahvistaaksemme iloamme Kristuksessa meidän tulee syventää hengellistä elämäämme rukouksen ja sakramenttien avulla. Rukouksen kautta saamme voimaa ja ymmärrystä Jumalan tahdosta elämällemme. Jumalan sanan lukeminen ja mietiskely antaa meille viisautta ja ohjausta. Kun vietämme aikaa rukouksessa, avaamme sydämemme Jumalan toiminnalle ja saamme syvemmän yhteyden häneen. Tämä yhteys tuottaa pysyvää iloa, joka kantaa meitä elämän haasteiden keskellä (EG 5). Hengellisen kasvun avain on myös sakramenteissa, erityisesti pyhässä eukaristiassa ja ripissä, jotka vahvistavat meitä ja auttavat meitä elämään todeksi kristillistä kutsumustamme.

Yhteisöllisyys ja yhteistyö

Ilo kasvaa ja leviää, kun elämme yhteydessä toisiimme. Osallistuminen oman seurakuntamme ja muiden keskusten tai yhteisöjen toimintaan, toinen toisemme tukeminen ja yhteistyö ovat tärkeitä. Paavi Franciscus korostaa, että Jumala johdattaa meidät yhteisöön, ei yksinäisyyteen (EG 87).  Yhteisöllisyys tarjoaa meille mahdollisuuden kasvaa uskossa ja saada tukea toisilta kristityiltä. Olemme osa suurempaa perhettä. Kirkossa meillä on mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin, kuten jumalanpalveluksiin, rukouspiireihin, tai retretteihin, jotka vahvistavat yhteyttämme toisiimme ja Jumalaan. 

Ensimmäinen yhteisö on oma perhe, joka on yhteisöllisyyden tärkein lähde ja malli. Perhe on yhteiskunnan perussolu. Sen vuoksi ilo, joka heijastuu sisimmästäni, koskee ensiksi omaa perhettäni ja sukuani. Miten voin olla positiivinen, yhdistävä ja rakentava hahmo sukulaisten keskuudessa? Ilon lähetysmissio alkaa kotona.

Yhteisössä elämisen ilo tulee myös siitä, että voimme jakaa elämämme ilot ja surut muiden kanssa. Tällainen jakaminen luo syvää yhteyttä ja ymmärrystä ja auttaa meitä kasvamaan yhdessä. Yhteisöllisyys rohkaisee meitä toimimaan yhdessä auttaaksemme muita. Kun teemme yhteistyötä, voimme saavuttaa enemmän ja vaikuttaa laajemmin. Yhteistyö vahvistaa meitä ja luo ympäristön, jossa ilo ja rakkaus voivat kukoistaa.

Palvelu ja rakkauden teot

Käytännön rakkauden teot ovat voimakas todistus evankeliumin ilosta. Auttamalla köyhiä, sairaita ja apua tarvitsevia, näytämme maailmalle, mitä Kristuksen rakkaus tarkoittaa. Ilo, joka syntyy toisten palvelemisesta, on palkitsevin ilo. Palvelu on konkreettinen tapa ilmaista uskoamme ja tuoda evankeliumin sanoma eläväksi. Jokainen rakkauden teko, oli se kuinka pieni tahansa, heijastaa Jumalan rakkautta ja armoa. ”Jumalan Poika kutsui meidät inkarnaatiossaan hellyyden vallankumoukseen”, paavi Franciscus sanoo (EG 88).

Toisten palvelemisen kautta opimme näkemään Kristuksen jokaisessa ihmisessä, erityisesti heissä, jotka ovat eniten avun tarpeessa. Kun autamme toisia, emme vain muuta heidän elämäänsä, vaan myös oma elämämme saa syvemmän merkityksen ja tarkoituksen. Rakkauden teot voivat olla esimerkiksi vapaaehtoistyötä, osallistumista hyväntekeväisyysprojekteihin tai yksinkertaisesti perheeni tai naapurien auttamista.

Esimerkillinen elämä

Esimerkillinen elämä on voimakas todistus, joka voi houkutella muita Kristuksen luo. Paavi Franciscus sanoo: ”Nykyäänkin ihmiset mieluummin kuuntelevat todistajia […], jotka puhuvat Jumalasta, jonka he tuntevat” (EG 150). Elämällä esimerkillistä elämää näytämme, mitä tarkoittaa olla Kristuksen seuraaja. Kun elämämme heijastaa rakkautta, myötätuntoa ja oikeudenmukaisuutta, annamme konkreettisen todistuksen siitä, miten usko voi muuttaa ihmisen sydämen ja elämän. Tämä ei tarkoita täydellisyyttä vaan aitoutta ja rehellisyyttä omassa matkassamme uskon tiellä (EG 151).

Esimerkillinen elämä ei vain inspiroi muita, vaan se myös vahvistaa omaa uskoamme. Kun pyrimme elämään Kristuksen opetusten mukaan, tunnemme syvempää yhteyttä häneen ja elämän tarkoitukseemme. Niin voimme rakentaa maailmaa, joka heijastaa Jumalan valtakunnan arvoja ja tarjoaa toivoa ja valoa kaikille. Jokainen meistä voi olla esimerkki omassa arkielämässään: kotona, koulussa, yliopistossa, työpaikalla tai urheillessamme tai luonnossa liikkuessamme.

Rohkeus ja luottamus

Meidän ei tule pelätä jakaa uskoamme, sillä rohkeus on tärkeä osa kristillistä elämää. Paavi Franciscus kannustaa meitä: älkää pelätkö tuoda Kristuksen iloa ja rakkautta sinne, missä on pelkoa ja epätoivoa (EG 52). Tämä kutsu rohkaisee meitä astumaan esiin ja olemaan valona niissä paikoissa, joissa sitä eniten tarvitaan. Rohkeus ei tarkoita pelottomuutta vaan kykyä toimia uskossa huolimatta peloista tai epävarmuudesta. Kun olemme valmiita astumaan ulos mukavuusalueeltamme ja jakamaan uskomme, voimme todistaa Jumalan suuruudesta ja laupeudesta. Tämä rohkeus voi ilmetä myös keskusteluina, joissa puhumme suoraan kokemuksestamme Kristuksesta.

Kun vain luotamme Jeesukseen, saamme rohkeuden kohdata haasteita ja ylittää esteitä, jotka muuten voisivat estää meitä todistamasta uskostamme. Meidän on tärkeää muistaa, että emme ole yksin: Jumala kulkee aina rinnallamme, ohjaten ja tukien meitä joka askeleella. Luottamus Jumalaan on avainasemassa, kun pyrimme levittämään hänen ilosanomaansa. Tämä luottamus auttaa meitä uskomaan siihen, että jokainen ponnistus, oli se kuinka pieni tahansa, voi vaikuttaa merkittävästi ympärillämme oleviin ihmisiin (EG 280).

Loppukehotus ja siunaus

Rakkaat veljet ja sisaret, iloitkaamme yhdessä Kristuksen rakkaudesta ja levittäkäämme tätä iloa kaikkialle. Kun katsomme ympärillemme, näemme monia haasteita ja vaikeuksia. Mutta meidän ei tule unohtaa, että Jumala on kanssamme jokaisessa tilanteessa. Hän antaa meille voiman ja rohkeuden kohdata elämän haasteet ja iloita hänen rakkaudestaan ja armostaan. Meidän tehtävämme on olla Jeesuksen ilosanoman viejiä maailmassa.

Kun haluamme esimerkkiä siitä, miten elää tätä evankeliumin iloa todeksi, käännymme myös Neitsyt Marian ja pyhän Joosefin puoleen. Maria, joka kantoi Kristusta, on meille esikuva siitä, miten voimme elää uskollisesti ja rohkeasti uskomme mukaan. Hänen ”täytän tahtosi” -asenteensa inspiroi meitä avautumaan Jumalan suunnitelmille elämässämme. Samoin pyhä Joosef, rohkeana ja vastuullisena isänä, osoitti esimerkillistä luottamusta Jumalan johdatukseen. Hän opettaa meille, kuinka tärkeää on olla läsnä ja tukea niitä, joita rakastamme, ja kuinka luottamus Jumalaan voi kantaa vaikeina aikoina. 

Pyydämme nyt Mariaa ja Joosefia rukoilemaan meidän puolestamme, että voisimme elää todeksi Kristuksen iloa ja jakaa sitä kaikille, joita kohtaamme.

Siunatkoon teitä kaikkivaltias Jumala ja antakoon teille rauhansa.

Rakkaudella Kristuksessa,

+ Raimo Goyarrola, Helsingin piispa
Helsingissä, 22.8.2024, Neitsyt Marian, taivaan kuningattaren, juhlapäivänä


Biskopens herdabrev: ”Som mottagare och förmedlare av evangeliets glädje”

Kära bröder och systrar i Kristus,

Jag hälsar er i vår Herre Jesu Kristi namn och önskar er alla frid och välsignelse. I detta mitt första herdabrev vill jag dela med er tankar om den glädje som vi som kristna får och som vi är kallade till att förmedla överallt i vårt land. Jag har använt mig av påve Franciskus apostoliska exhortation Evangelii Gaudium (EG), som handlar just om evangeliets glädje. I den öppnar han sitt faderliga hjärta för oss och erbjuder oss en pastoral väg för dagens kyrka.

Glädjen av att vara kristen

Att vara kristen är verkligen en stor gåva och glädje, som påve Franciskus betonar: ”Evangeliets glädje fyller hjärtat och hela livet hos dem som möter Jesus. De som accepterar hans erbjudande om frälsning blir befriade från synd, sorg, inre tomhet och isolering” (EG 1). Den glädje vi talar om är inte flyktig eller ytlig. Det är ett djupt och varaktigt tillstånd som bygger på vissheten att vi är Guds barn, älskade och frälsta av Herrens nåd. När vi förstår och accepterar denna sanning fylls våra hjärtan med glädje och frid som härrör från Herrens närhet och barmhärtighet.

Vårt kall är att sprida evangeliets glädje överallt

Vi är kallade till att föra denna evangeliets glädje till alla människor, vid alla tillfällen och överallt (EG 110). Detta uppdrag är inte bara för präster och missionärer, utan det är varje kristens ansvar. Vi är alla lärjungar som sänds ut av Kristus (EG 119). Vi måste alltid vara redo att dela vår glädje och tro med alla vi möter. Glädjen är smittsam, och när vi lever ut Kristi glädje, strålar den omkring oss och berör andra.

Att dela evangeliets glädje kan ske på många sätt. Det kan vara ett tröstande ord, ett gott råd, en hjälpande hand, en uppmuntrande uppmaning, en vänlig korrigering eller ett vittnesbörd om vår tro i vardagen. I praktiken innebär detta att vi är känsliga för andras behov och redo att svara på dem med medkänsla. Små handlingar, som ett leende, att lyssna eller en enkel tjänst, även ett roligt skämt, kan vara kraftfulla vittnesbörd om Guds kärlek. I detta brev vill jag ge dig praktiska tips om hur du kan dela evangeliets glädje.

Bön, sakrament och andlig tillväxt

För att fördjupa vår glädje i Kristus måste vi stärka vårt andliga liv genom bön och sakramenten. Genom bön får vi kraft och förståelse för Guds vilja med våra liv. Att läsa och meditera över Guds ord ger oss visdom och vägledning. När vi tillbringar tid i bön öppnar vi våra hjärtan för Guds verkande och får en djupare förbindelse med honom. Denna förbindelse ger en varaktig glädje som bär oss genom livets utmaningar (EG 5). Nyckeln till andlig tillväxt ligger också i sakramenten, särskilt i den heliga eukaristin och i bikten, som stärker oss och hjälper oss att leva ut vårt kristna kall.

Gemenskap och samarbete

Glädjen växer och sprider sig när vi lever i gemenskap med varandra. Att delta i vår egen församlings och andra center eller gemenskapers aktiviteter, stötta varandra och samarbeta är viktigt. Påve Franciskus betonar att Gud leder oss till gemenskap, inte ensamhet (EG 87). Gemenskap ger oss möjlighet att växa i tron och få stöd från andra kristna. Vi är en del av en större familj. I kyrkan har vi möjlighet att delta i olika aktiviteter, såsom gudstjänster, bönegrupper eller reträtter, som stärker vår gemenskap med varandra och med Gud.

Den första gemenskapen är vår egen familj, som är den primära källan och modellen för gemenskap. Familjen är samhällets grundläggande cell. Därför berör den glädje som återspeglas från mitt inre först min egen familj och släkt. Hur kan jag vara en positiv, enande och uppbyggande person bland mina släktingar? Glädjens missionsuppdrag börjar hemma.

Glädjen i att leva i gemenskap kommer också från att vi kan dela våra livs glädjeämnen och sorger med andra. En sådan delning skapar djupa band och förståelse och hjälper oss att växa tillsammans. Gemenskap uppmuntrar oss att arbeta tillsammans för att hjälpa andra. När vi samarbetar kan vi åstadkomma mer och ha en bredare inverkan. Samarbete stärker oss och skapar en miljö där glädje och kärlek kan blomstra.

Tjänst och kärlekshandlingar

Praktiska kärlekshandlingar är ett kraftfullt vittnesbörd om evangeliets glädje. Genom att hjälpa de fattiga, sjuka och behövande visar vi världen vad Kristi kärlek innebär. Den glädje som uppstår från att tjäna andra är den mest givande glädjen. Tjänst är ett konkret sätt att uttrycka vår tro och göra evangeliets budskap levande. Varje kärlekshandling, oavsett hur liten, återspeglar Guds kärlek och nåd. ”Guds Son har i sin inkarnation kallat oss till en revolution av ömhet,” säger påve Franciskus (EG 88).

Genom att tjäna andra lär vi oss att se Kristus i varje människa, särskilt i dem som är mest behövande. När vi hjälper andra förändrar vi inte bara deras liv, utan även våra egna liv får en djupare mening och syfte. Kärlekshandlingar kan till exempel vara volontärarbete, deltagande i välgörenhetsprojekt eller helt enkelt att hjälpa våra familjer eller grannar.

Ett föredömligt liv

Ett föredömligt liv är ett kraftfullt vittnesbörd som kan locka andra till Kristus. Påve Franciskus säger: ”Även i dag lyssnar människor hellre på vittnen […], som talar om en Gud som de känner” (EG 150). Genom att leva ett föredömligt liv visar vi vad det innebär att vara en efterföljare till Kristus. När våra liv återspeglar kärlek, medkänsla och rättvisa, ger vi ett konkret vittnesbörd om hur tron kan förvandla en människas hjärta och liv. Detta betyder inte perfektion utan äkthet och ärlighet i vår egen resa på trons väg (EG 151).

Ett föredömligt liv inspirerar inte bara andra, utan det stärker också vår egen tro. När vi strävar efter att leva enligt Kristi lära känner vi en djupare förbindelse med honom och vårt livssyfte. På så sätt kan vi bygga en värld som återspeglar Guds rikes värderingar och erbjuder hopp och ljus för alla. Var och en av oss kan vara ett föredöme i vårt dagliga liv: hemma, i skolan, på universitetet, på jobbet eller när vi idrottar eller vistas i naturen.

Mod och tillit

Vi ska inte vara rädda för att dela vår tro, eftersom mod är en viktig del av det kristna livet. Påve Franciskus uppmuntrar oss: var inte rädda för att föra Kristi glädje och kärlek dit där det finns rädsla och förtvivlan (EG 52). Denna uppmaning uppmuntrar oss att träda fram och vara ett ljus på de platser där det behövs som mest. Mod innebär inte att vara utan rädsla, utan att kunna agera i tro trots rädsla eller osäkerhet. När vi är villiga att kliva ut ur vår bekvämlighetszon och dela vår tro, kan vi vittna om Guds storhet och barmhärtighet. Detta mod kan också visa sig i samtal där vi talar direkt om våra erfarenheter med Kristus.

När vi bara litar på Jesus, får vi mod att möta utmaningar och övervinna hinder som annars skulle kunna hindra oss från att vittna om vår tro. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte är ensamma: Gud går alltid vid vår sida, leder och stöttar oss i varje steg. Tillit till Gud är avgörande när vi försöker sprida hans glada budskap. Denna tillit hjälper oss att tro att varje ansträngning, oavsett hur liten, kan ha en betydande påverkan på människorna omkring oss.

Så låt oss tillsammans glädjas i Kristi kärlek och sprida denna glädje överallt. När vi ser oss omkring ser vi många utmaningar och svårigheter. Men vi får inte glömma att Gud är med oss i alla situationer. Han ger oss styrka och mod att möta livets utmaningar och glädjas i hans kärlek och nåd. Vårt uppdrag är att vara Jesu glada budbärare i världen.

När vi söker ett exempel på hur vi ska leva ut denna evangeliets glädje, vänder vi oss också till Jungfru Maria och den helige Josef. Maria, som bar Kristus, är en förebild för oss i hur vi kan leva troget och modigt enligt vår tro. Hennes attityd ”må det ske med mig” inspirerar oss att öppna oss för Guds planer i våra liv. På samma sätt visade den helige Josef, som en modig och ansvarstagande far, ett föredömligt förtroende för Guds vägledning. Han lär oss hur viktigt det är att vara närvarande och stötta dem vi älskar, och hur tilliten till Gud kan bära oss genom svåra tider.

Vi ber nu Maria och Josef att be för oss att vi må leva ut Kristi glädje och dela den med alla vi möter.

Må Gud den Allsmäktige välsigna er och ge er sin frid.

Med kärlek i Kristus,

+ Raimo Goyarrola, biskop av Helsingfors
Helsingfors, 22 augusti 2024, på Jungfru Marias, drottningens, festdag. 


Bishop’s Pastoral Letter: ”As Receivers and Bearers of the Joy of the Gospel”

Dear Brothers and Sisters in Christ,

I greet you in the name of our Lord Jesus Christ and wish you all peace and blessings. In this first pastoral letter, I want to share with you thoughts on the joy that we, as Christians, receive and are called to share throughout our country. I have drawn from the apostolic exhortation of Pope Francis called Evangelii Gaudium (EG), which specifically addresses the joy of the Gospel. In it, he opens his fatherly heart to us and offers us a pastoral path for the Church of today.

The Joy of Being a Christian

Being a Christian is truly a great gift and joy, as Pope Francis emphasizes: ”The joy of the Gospel fills the hearts and lives of all who encounter Jesus. Those who accept his offer of salvation are set free from sin, sorrow, inner emptiness, and loneliness” (EG 1). The joy we speak of is not fleeting or superficial. It is a deep and enduring state that is based on the certainty that we are God’s children, loved and saved by the Lord’s grace. When we understand and accept this truth, our hearts become filled with joy and peace, which flow from the Lord’s closeness and mercy.

Called to Share the Joy of the Gospel Everywhere

We are called to bring this joy of the Gospel to all people, in every age and place (EG 110). This task is not given only to priests and missionaries. Instead, it is the responsibility of every Christian. We are all disciples sent by Christ (EG 119). We must always be ready to share our joy and faith with everyone we meet. Joy is contagious, and when we truly live in the joy of Christ, it radiates around us and touches others.

Sharing the joy of the Gospel can happen in many ways. It can be a comforting word, sound advice, a helping hand, an encouraging exhortation, a kind correction, or a testimony of our faith in everyday life. Practically, this means being sensitive to the needs of others and ready to respond to them with compassion. Small acts, such as a smile, listening, or a simple act of service, even a humorous joke, can be powerful testimonies of God’s love. In this letter, I would like to offer some practical tips on how to share the joy of the Gospel.

Prayer, Sacraments, and Spiritual Growth

To deepen our joy in Christ, we must strengthen our spiritual lives through prayer and the Sacraments. Through prayer, we gain strength as well as understanding of God’s will for our lives. Reading and meditating on God’s Word gives us wisdom and guidance. When we spend time in prayer, we open our hearts to God’s action and gain a deeper connection with Him. This connection produces a lasting joy, which sustains us amidst life’s challenges (EG 5). The key to spiritual growth also lies in the Sacraments, especially the Holy Eucharist and the Sacrament of Penance, which strengthen us and help us to live according to our Christian calling.

Community and Cooperation

Joy grows and spreads when we live in connection with each other. Participating in the activities of our own parish and other centers or communities, supporting one another, and working together are important. Pope Francis emphasizes that God leads us into a community, not isolation (EG 87). Communality offers us the opportunity to grow in faith and to receive support from other Christians. We belong to a larger family. In the Church, we have the opportunity to engage in various activities, such as liturgies, prayer groups, or retreats, which strengthen our unity with each other and with God.

The first community is our own family, which is the primary source and model of community. The family is the basic unit of society. Therefore, the joy from within me first touches my own family and relatives. How can I be a positive, connecting, and constructive figure among my relatives? The mission of spreading joy begins at home.

The joy of living in a community stems also from being able to share the joys and sorrows of our lives with others. Such sharing creates a deep connection and understanding and helps us to grow together. Having a sense of community encourages us to work together to help others. When we cooperate, we are able to achieve more and thus make a broader impact. Cooperation strengthens us and creates an environment where joy and love can flourish.

Service and Acts of Love

Practical acts of love are a powerful testimony of the joy of the Gospel. By helping the poor, the sick, and those in need, we show the world the meaning of Christ’s love. The joy that comes from serving others is the most rewarding joy. Acts of service are a concrete way to express our faith and bring the message of the Gospel to life. Every act of love, no matter how small, reflects God’s love and mercy. ”The Son of God summoned us to the revolution of tenderness,” as was stated by Pope Francis (EG 88).

Through serving others, we learn to see Christ in every person, especially those most in need. When we help others, we not only change their lives but also give our own lives deeper meaning and purpose. Acts of love may e.g. include volunteering, participating in charity projects, or simply helping members of our family or neighbors.

Exemplary Life

An exemplary life is a powerful witness that can attract others to Christ. Pope Francis says: ”Today too, people prefer to listen to witnesses […] who speak of a God whom they themselves know” (EG 150). By living an exemplary life, we show what it means to be a follower of Christ. When our lives reflect love, compassion, and justice, we give a concrete testimony of how faith can transform a person’s heart and life. This does not mean perfection but authenticity and honesty in our own journey of faith (EG 151).

An exemplary life not only inspires others but also strengthens our own faith. As we strive to live according to Christ’s teachings, we feel a deeper connection to him and our purpose in life. In this way, we can build a world that reflects the values of God’s kingdom and offers hope and light to all. Each of us can act as an example in our daily lives: at home, at school, at university, at work, or while exercising or hiking outside.

Courage and Trust

We must not be afraid to share our faith, as courage is an important part of the Christian life. Pope Francis encourages us: do not be afraid to bring the joy and love of Christ where there is fear and despair (EG 52). This calling encourages us to step forward and be a light in the places where it is most needed. Courage does not mean the absence of fear but the ability to act in faith despite fears or uncertainty. When we are willing to step out of our comfort zones and share our faith, we can bear witness to God’s greatness and mercy. This courage may also manifest in conversations in which we speak directly about our experiences with Christ.

When only we trust in Jesus, we receive the courage to face challenges and overcome obstacles which might otherwise prevent us from bearing witness to our faith. It is important to remember that we are not alone: God always walks alongside us, guiding and supporting us every step of the way. Trust in God is crucial as we seek to spread His Gospel. This trust helps us to believe that every effort, no matter how small, can have a significant impact on the people around us (EG 280).

Final Exhortation and Blessing

Dear Brothers and Sisters, let us rejoice together in the love of Christ and spread this joy everywhere. As we look around, we see many challenges and difficulties. Yet, we must not forget that God is with us in every situation. He gives us the strength and courage to face life’s challenges and to rejoice in His love and mercy. Our task is to be messengers of the Good News of Jesus in the world.

When we seek an example of how to live in this joy of the Gospel, we may also turn to the Virgin Mary and to St. Joseph. Mary, who bore Christ, is a model for us on how to live faithfully and courageously according to our faith. Her attitude of  ”let it be done” inspires us to open ourselves to God’s plans in our lives. Similarly, St. Joseph, as a courageous and responsible father, showed exemplary trust in God’s guidance. He teaches us how important it is to be present and support those we love, and how trust in God can sustain us in difficult times.

We now ask Mary and Joseph to pray for us that we may truly live in the joy of Christ and share it with all those we meet.

May Almighty God bless you and grant you His peace.

With love in Christ,

+ Raimo Goyarrola, Bishop of Helsinki
In Helsinki on August 22, 2024, on the Feast of the Queenship of the Blessed Virgin Mary

Tietoja kirjoittajasta

Aihevalikko

LUE FIDES (pdf)

Uusin lehti || Arkisto (2001–)

PODCASTEJA (audio)

Radio Deissä ja Spotifyssa

Tilaa uutiskirjeemme!

Paavin twiitit

Paavin twiitit

Arkistot

Uusimpia videoita

Ladataan...