Paavi kauhistui Ranskan hyväksikäyttöraportista
Ranskassa julkaistiin tiistaina 5.10.2021 riippumaton raportti, johon oli koottu yhteen tietoja maan katolisen kirkon piirissä tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Raportin mukaan vuosien 1950 ja 2020 välisenä aikana arvioidaan hyväksikäytön uhriksi joutuneen noin 330000 ihmistä ja hyväksikäytöstä syytettyjä pappeja, sääntökuntalaisia ja muita kirkon työntekijöitä on noin 3000.
Paavi rukoilee uhrien puolesta
Vatikaanin lehdistöosaston mukaan paavi Franciscuksen ajatukset ja rukoukset kohdistuvat ”ensiksi uhreihin”, jotka ovat kärsineet paljon ja joilla on ollut rohkeutta kertoa kokemuksistaan. Paavi oli kuullut raportin tuloksista ranskalaispiispojen paraikaa käynnissä olevien ad limina -vierailujen yhteydessä. Tieto tapauksista oli paaville hyvin ”kivulias”, mutta samalla hän ilmaisi olevansa kiitollinen siitä, että uhrit ovat ”kääntyneet kirkon puoleen, jotta, kun tämä vastenmielinen todellisuus nyt tunnetaan ja liitetään Herran omaan kärsimykseen kirkon haavoittuvimpien lasten puolesta, kirkko itse voisi käydä lunastuksen tielle”.
Lehdistöosaston mukaan ”rukouksissaan paavi uskoo Ranskassa olevan Jumalan kansan, varsinkin [kaikki hyväksikäytön] uhrit, Herran huomaan, niin että hän voisi suoda heille helpotusta, lohdutusta ja parantumisen ihmeen oikeudenmukaisuuden avulla”.
Ranskan kirkko uuden edessä
Ranskan piispat ovat myös ilmaisseet kauhunsa hyväksikäytön ”vastenmielisen” suuresta määrästä, kiittäneet uhreja ja kertoneet haluavansa kaikin tavoin toimia heidän kanssaan sekä uudistaa kirkollisten toimijoiden asenteita. Maan sääntökuntalaisten järjestön puheenjohtaja, sisar Veronique Margron ilmaisi myös ”loppumattoman surunsa” ja ”täydellisen häpeänsä” tapahtuneesta.
Raportti suosittelee kirkolle ”voimakkaita toimia” ja työskentelyä ”totuuden, anteeksiannon ja sovinnon” hyväksi. Raportin mukaan hyväksikäyttö kirkon piirissä ei kuitenkaan ole ollut yhtä yleistä kuin lähiperheessä tai ystäväpiirissä. Ranskan nykyväestöstä arvioidaan noin 5,5 miljoonan ihmisen kokeneen seksuaalista hyväksikäyttöä alle 18-vuotiaana.
Kirkon vastaus
Tietyssä mielessä raportin toimintasuositukset ovat ainakin osittain jo toteutuneetkin. Yleismaailmallinen katolinen kirkko on varsinkin viimeisten kahden paavin aikana joutunut toistuvasti käsittelemään varsinkin 1900-luvun puolivälin ja sen jälkeisten vuosikymmenten aikana yleistynyttä seksuaalista hyväksikäyttöä, joka sittemmin on onneksi hiipunut. Paavien johdolla hyväksikäyttöön on puututtu hyvin laaja-alaisesti. Tapausten selvittäminen on useimmiten siirretty paikalliselta taholta Roomaan, ja raskaita kirkollisia rangaistuksia (viraltapanoja) on annettu paljon aikaisempaa enemmän, samalla kun yhteistyötä maallisten viranomaisten kanssa on lisätty ja siihen on kannustettu. Kirkko on myös aivan uudella tavalla alkanut tukea hyväksikäytön uhreja. Nämä viimeisten vuosien uudistukset ovat olennaisesti vähentäneet kaikenlaista hyväksikäyttöä kirkon piirissä.
Suomessa seurataan Vatikaanin ohjeita
Suomessa noudatetaan Vatikaanin antamia ohjeita ja määräyksiä maailman kaikille hiippakunnille. Sen takia myös Helsingin hiippakunnassa on käytössä ohjeistus hyväksikäyttötapausten tutkimista varten. Epäillystä hyväksikäytöstä pyydetään ilmoittamaan viipymättä Helsingin hiippakunnan kuuriaan sekä kaikista rikosepäilyistä myös poliisille. Hyväksikäyttöepäilyt käsittelee Helsingin piispan asettama erillinen toimikunta.
Kaikki seksuaalinen hyväksikäyttö on kirkon opetuksen perusteella vakava rikkomus, rikos ja synti. Kirkko ei hyväksy sitä missään tilanteessa vaan suhtautuu siihen ehdottoman kielteisesti.
KATT / Vaticannews
Ks. myös: