Meddelande – 16.5.2025
Den katolska Sankt Olavs församling har inlett en ändring av detaljplanen för kyrkans tomt på adressen Yrjönkatu 36, 40100 Jyväskylä. Ändringen gäller hela tomten, som delas upp i två kvartersområden: ett för flervåningsbostadshus (AK-1) och ett för kyrkor och andra församlingsbyggnader (YK/s).
Kyrkobyggnaden, som har varit i bruk i 63 år, är skyddad enligt lagen om skydd av byggnadsarvet. Detaljplanens syfte är att bevara kyrkan i bruk för den katolska församlingen och möjliggöra placering av församlingslokaler i kyrkans källarvåning. Planen anger också exempelvis en byggrätt för kyrkan, vilket helt saknas i den nuvarande planen.
Kyrkan är i relativt gott skick, men på grund av sin ålder kräver den en grundläggande renovering. Till exempel restaureringen av kyrkans glasmålningar är ett brådskande behov. Genom att uppdatera detaljplanen skapas gynnsamma förutsättningar för att tillgodose församlingens lokalbehov och för att förnya byggnadstekniken i enlighet med bevarandemålen.
Bostadsbyggnaden som finns på tomten omfattas däremot inte av skyddsbeslutet. Byggnaden har fungerat som kloster för systrar, daghem och bostadshus. Den har även inrymt församlingslokaler och prästgård. Såväl klosterverksamheten som daghemsverksamheten har upphört. Studentbostadsverksamheten hör inte till församlingens kärnverksamhet, och det har visat sig vara oekonomiskt att upprätthålla den med församlingens resurser.
Under över 60 års tid har bostadsbyggnaden förfallit. Den tekniska infrastrukturen motsvarar inte dagens krav, och byggnadens struktur tillåter inte ändamålsenliga lösningar för bostäder. Församlingen har alltså inte längre användning för byggnaden. Ändringen av detaljplanen möjliggör att den nuvarande byggnaden rivs och att en ny bostads- och affärsbyggnad uppförs på platsen.
Ytterligare information
Sankt Olavs katolska församling
Kyrkoherde Anders Hamberg
Katolska kyrkan i Finland
Ekonomichef Tommi Reinikainen
Jyväskylä stad
Planarkitekt Virva Hannula
Historisk bakgrund
Den katolska Sankt Olavs församling har verkat i Jyväskylä sedan 1949. Vid grundandet omfattade församlingen nästan hela Finland med undantag för området kring Helsingfors och sydvästra Finland. Grundandet föregicks av att ett kapell och en prästgård grundades i en fastighet på Vaasankatu. Dit flyttade man från Lahtis, dit de tidigare församlingarna i Viborg och Terijoki hade evakuerats på grund av kriget. Ungefär vid samma tid som församlingen grundades försågs fastigheten med ett litet klockstativ med kors.
I början av 1960-talet började man söka en ny plats för den växande församlingen. En lämplig tomt hittades vid Yrjönkatu, och byggarbetet inleddes hösten 1961. Biskop Gulielmus Cobben vigde den nya kyrkan och församlingscentret till bruk den 26 augusti 1962. Den nya kyrkobyggnaden ansågs vara mycket lyckad och väl lämpad för en liten församlings behov. Den planerades av länsarkitekten Olavi Kivimaa. Glasmålningarna var av den nederländske konstnären René Groenen, väggreliefen och dopfunten av holländaren Lou Manche, korsvägsbilderna av schweizaren Albert Wider och altaret samt ambon av irländaren Christopher Ryan. I källaren fanns en rymlig församlingssal. Prästgården hade rum för två präster och några gäster. I byggnaden fanns även lokaler för daghemmet, systrarnas bostäder samt studentrum för 15 personer på den översta våningen.
Församlingens prästerskap bestod till en början helt av medlemmar ur Jesu heliga hjärtas prästers kongregation (SCJ). Redan hösten 1962 anlände nederländska systrar av Jesu heliga hjärta till församlingen för att hålla lekskola för barn. År 1976 tog polska ursulinsystrar över verksamheten, och de verkade i församlingen ända fram till de senaste åren, då det daghem de upprätthöll – Nunnala – måste stängas.
Sankt Olavs församling är en av åtta katolska församlingar i Finland som hör till den världsvida katolska kyrkan. Dessa församlingar hör till Helsingfors katolska stift, som omfattar hela landet. Det finns cirka 18 000 katoliker registrerade i församlingarna i Finland, men det verkliga antalet tros vara flera tusen högre. Katolska kyrkans medlemsantal ökar varje år med flera hundra nya medlemmar – genom invandring, dop och konversioner.
Källor
– Kalevi Vuorela: Finlandia Catholica, Studium Catholicum, Helsingfors, 1989
– Slegers – Laukama: Pyhän Olavin kirkko Jyväskylässä, 1970
– Katolska kyrkan i Finland / Kommunikation: info@katolinen.fi