Tammikuussa julkistettiin jälleen vuosittainen World Watch List -vainoraportti. Laajan maailmanlaajuisen raportointiverkoston keräämien tietojen mukaan kristittyihin ”kohdistuva väkivalta ja autoritaariset rajoitukset ovat lisääntyneet erityisesti Keski-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainotutkimuksen mukaan erityisesti Kirgisiassa on entistä vaikeampaa elää kristittynä.”
Vainoraportin ”ensimmäisellä sijalla on jälleen Pohjois-Korea, jossa kristittynä eläminen on kaikkein vaarallisinta. Maa on sijoittunut Open Doors -järjestön julkaiseman listauksen kärkeen vuodesta 2002 alkaen. Poikkeuksena on vuosi 2022, jolloin kristityille vaarallisin maa oli Talebanin valtaannousun myötä Afganistan.”
Lisäksi vaino ”lisääntyi viime vuonna Keski-Aasian ohella myös sisällissodan ja huthikapinallisten iskujen runtelemassa Jemenissä. Myanmarissa vaino on noussut maan asevoimien ja opposition välisen konfliktin myötä äärimmäiselle tasolle.”
Huomattavaa on myös, se, ettei kaikki vainoaminen ole vain fyysistä. Esimerkiksi ”Kiinassa kehittyvä valvontateknologia on edelleen kaventanut kristittyjen uskonvapautta”.
Tutkimusjakson 1.10.2023–30.9.2024 aikana uskonsa takia tapettiin 4476 kristittyä ja iskettiin kristittyjen kauppoihin, koteihin ja liikeyrityksiin 28368 kertaa. Raportin mukaan maailmassa noin 380 miljoonaa kristittyä kohtaa vakavaa vainoa. Huolestuttavaa kehitystä on havaittavissa erityisesti Kirgisiassa, Kazakstanissa, Sudanissa ja Nigeriassa.
KATT / Open Doors / WWL
![](https://usercontent.one/wp/fides.katolinen.fi/wp-content/uploads/2025/02/WWL2025-Kartta-1024x728.jpg?media=1736850297)